Haber

Şap hastalığına karşı rutin olarak uygulanan aşı sayısı 3’e çıkarıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvan hastalıklarıyla mücadele kapsamında her yıl rutin olarak 2 dozda uygulanan şap hastalığına karşı aşı sayısını bu yıl ilk kez 3’e çıkardıklarını açıkladı. . Aşının ilk dozu 29 Ocak-31 Mart 2024 tarihleri ​​arasında uygulanacak.

ANKA’nın haberine göre, Bakan Yumaklı bugün yaptığı yazılı açıklamada, sığır, manda, koyun, keçi ve geyik gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülen bulaşıcı bir hastalık olan şap hastalığının ülkeler arası ticareti olumsuz etkilediğini söyledi. canlı hayvanlarda ve hayvansal ürünlerde.

Bakan Yumaklı, ‘Baskın Aşılama Programı’ kapsamında toplam 250 milyon TL’ye mal olan aşılardan aşı ücreti alınmayacağını belirterek, 2019 yılında rutin olarak yapılan şap hastalığına karşı aşı sayısını artırdıklarını duyurdu. Önceki yıllarda 2 doz, bu yıl 3 doz.

İLK AŞI 29 OCAK-31 MART ARASI

İlk aşılamanın 29 Ocak – 31 Mart 2024 tarihleri ​​arasında yapılacağını belirten Yumaklı, “Bu mücadele kapsamında tüm ülke genelindeki büyükbaş hayvanlara, Trakya’daki küçükbaş hayvanlara ise bahar döneminde yeniden aşı yapacağız. 15 Nisan – 15 Haziran 2024 tarihlerini kapsayan Kurban Bayramını kutluyor ve hayvan hastalıklarına karşı Kurban Bayramınızı kutluyoruz.” Sorunsuz bir şekilde atlatmayı planlıyoruz. “16 Eylül-17 Kasım 2024’ü kapsayan sonbahar aşılama döneminde ülkedeki tüm büyükbaş hayvanların aşılanması planını yaptık” dedi.

Hastalıkla mücadelede büyükbaş hayvanların iller arası taşınmasında şap aşısının zorunlu olduğunu, aşısız hayvanların taşınmasına ise izin verilmediğini hatırlatan Yumaklı, destek için de aynı kuralın şap aşısı olması gerektiğinin altını çizdi. Hayvansal üretimin desteklenmesi kapsamında verilen buzağı miktarı.

Ne oldu?

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de ilk SAT-2 serotipi şap hastalığının 9 Mart 2023’te görüldüğünü açıklayarak, Şap hastalığına karşı aşıların hayvanlara uygulanmaya başlandığını duyurdu. Eski Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, SAT-2 serotipi şap hastalığının Türkiye’de görülmeden önce gerekli önlemlerin alındığını, tespit edildiği anda aktif mücadele stratejisi uyguladıklarını söyledi.

Et ve Süt Kurumu, “Et ve Süt Sektörünün Mevcut Durumu, Politikaları ve Geleceği” başlıklı raporunda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın şap hastalığına ilişkin yaptığı açıklamalarla çelişen bilgilere dikkat çekti. Raporda, tedavi hizmetlerinin özel sektöre bırakılırken, bildirimi zorunlu ve zorunlu hastalıklar dışındaki tedavi hizmetlerine ilişkin “veri toplanamadığı” belirtildi. (HABER MERKEZİ)

haberorta.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu