Haber

Çin ve Hindistan, Himalayalar’daki sınır gerilimi konusunda anlaştı

Çin ve Hindistan, Himalayalar’ın tartışmalı sınır bölgelerindeki gerilimleri çözmek için yeni bir müzakere turu sonrasında “barışı ve sükuneti koruma” konusunda anlaştıklarını açıkladı.

İki ülke orduları arasındaki sınır gerilimini azaltmak için kolordu komutanları düzeyinde gerçekleştirilen 19’uncu görüşmenin ardından taraflarca yapılan ortak açıklamada, “De’nin batı kesiminde kalan sorunların acilen çözülmesi konusunda mutabık kaldık.” fiili Kontrol Hattı (LAC)”.

Açıklamada, “İki taraf, o zamana kadar sınır bölgelerinde barış ve huzurun sağlanması konusunda mutabakata varmıştır” denildi. kelime yer aldı.

İki ülke arasında ihtilaf halinde olan sınır bölgelerinde gerilimi düşürmeye yönelik 19’uncu tip müzakereler, 14-15 Ağustos tarihlerinde Chushul sınır bölgesinin Hindistan tarafında gerçekleştirildi.

2020 yılından bu yana gerçekleştirilen 18 sağlık toplantısı sonucunda taraflar, gerginliğe neden olan 3 bölgeden karşılıklı olarak asker çekme konusunda mutabık kaldı.

Nisan ayında yapılan 18’inci görüşmede Depsan Yaylası ve Demçok bölgesinden çekilme konusunda anlaşmaya varılamadı.

Yeni tür müzakerelerde söz konusu bölgeler için anlaşma sağlayamadığı anlaşılmaktadır.

Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı

Çin ile Hindistan arasındaki Himalaya Dağları ile çevrili belirsiz sınır çizgisi, ülkeler arasında egemenlik anlaşmazlıklarına neden oluyor. Akarsuları, gölleri, buzulları ve karlı zirveleri kapsayan 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin, “Güney Tibet” adını verdiği Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletinde 90 bin kilometrekarelik arazi üzerinde hak iddia ederken, Yeni Delhi, Aksay-Çin yaylalarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik arazinin Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

1962 yılında iki ülke arasında savaşa neden olan sınır anlaşmazlığını taraflar uzun yıllardır çözemezken, sınırda zaman zaman gerilim tırmanıyor.

15 Haziran 2020’de sınırın batısındaki Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi’nde Hintli ve Çinli askerler arasında çıkan çatışmada 20 Hintli asker şehit oldu. Çin ayrıca çatışmada 4 askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Sınırdaki gerilimler, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerde alenen “savaş” telaffuzuyla şiddetlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu